31.03.2021

Objavljen prvi javni poziv druge faze Tajništva za otoke

Pod vodstvom belgijske konzultantske tvrtke za obnovljivu energiju 3E u Bruxellesu je započeo s radom konzorcij koji će sljedeće dvije godine provoditi aktivnosti Tajništva Inicijative čiste energije za EU otoke, poznatog i kao Tajništvo za otoke.

Upravo je objavljen prvi javni poziv novog saziva na koji će otočani moći predati opise projekta te aplicirati za tehničku pomoć. Upute za prijavu i sve dodatne informacije dostupne su na mrežnim stranicama Inicijative. Dana 20. travnja od 11.00-12.00 sati održat će se informativni webinar za sve potencijalne prijavitelje i ostale zainteresirane, dok je rok za prijavu 4. svibnja u 23.59 sati.

Tajništvo će nastaviti aktivnosti iz uspješne prve faze u kojoj su sudjelovali i hrvatski otoci Brač, Cres, Hvar, Korčula i Lošinj i koji su izradili planove energetske tranzicije, a temeljem kojih će moći aplicirati za povlačenje europskih sredstava. Otocima koji se nisu angažirali u prvoj fazi te tek započinju dijalog, Tajništvo će i dalje pružati asistenciju za izgradnju zajednice i definiranje tranzicijskih strategija. One otoke koji su već pripremili tranzicijske planove te su spremni za implementaciju energetskih strategija, Tajništvo će podržati u oblikovanju konkretnih projekata te pronalaženju izvora financiranja.

Nova faza Inicijative čiste energije za EU otoke oslanja se na iskustvo dosadašnjeg rada Tajništva te će biti posebno usmjerena na detektiranje i eliminiranje tehničkih, socijalnih, financijskih, pravnih i političkih barijera s kojima se suočavaju otočki energetski projekti. Polazeći od pristupa „istraži, oblikuj, djeluj“ svakom otoku će se pružiti prilagođena tehnička pomoć za tranzicijske strategije, akcijske planove te konkretne energetske projekte.

Aktivno sudjelovanje otočana je ključno pa je Tajništvo najavilo i provedbu Energetske Akademije kroz koju će angažirati otočne zajednice da djeluju na lokalnoj razini i preuzimaju aktivnu ulogu u projektima energetske tranzicije na svojim otocima. Nova platforma pod nazivom 'Otočka tržnica' otočke projekte će povezivati s investitorima i tehnološkim rješenjima, a osniva se i novi otočki think-tank koji će okupiti dionike sa svih razina vlasti s ciljem uklanjanja pravnih i regulatornih barijera energetskoj tranziciji otoka.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama Inicijative.