25.05.2020

Agenciji odobren još jedan europski projekt na temu dekarbonizacije otoka

Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner odobren je novi projekt u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Projekt ISLANDER - Ubrzavanje dekarbonizacije otočnih energetskih sustava (eng. Accelerating the decarbonisation of islands’ energy systems) okuplja jedanaest partnera, pod vodstvom španjolske tvrtke AYESA Advanced Technologies, a naša agencija jedini je partner iz Hrvatske.

Projekt je strukturiran u dvije faze, prva se odnosi na realizaciju pilot aktivnosti na njemačkom otoku Borkum s ciljem da se energetski sustav otoka učini autonomnim te da ga se u potpunosti dekarbonizira. Drugi dio projekta odnosi se na aktivnosti otoka – sljedbenika (eng. follower islands) u Škotskoj (Mainland, dio otočja Orkney), Grčkoj (Skopelos i Lefkada) i Hrvatskoj (Cres).

U okviru projekta ISLANDER Regionalna energetska agencija Kvarner bit će zadužena za izradu dva tzv. replikacijska plana. Prvi će Plan biti fokusiran na otok Cres, analizirat će se metodologija i intervencije koje su u okviru projekta provedene na Borkumu s ciljem predlaganja mjera i aktivnosti koje se mogu replicirati na Cresu. Drugi replikacijski plan bit će fokusiran na ostale otoke Kvarnerskog zaljeva.

Početak aktivnosti projekta ISLANDER, čije predviđeno trajanje iznosi 48 mjeseci, očekuje se u listopadu.