24.06.2020

Besplatan Wi-Fi za stanovnike i posjetitelje Gorskog kotaraUz podršku Regionalne energetske agencije Kvarner, šest jedinica lokalne samouprave s područja Gorskog kotara bespovratnim je EU sredstvima omogućilo besplatan pristup internetu na odabranim javnim prostorima.

Zahvaljujući inicijativi Europske komisije “WiFi4EU” lokalno stanovništvo i posjetitelji Delnica, Vrbovskog, Čabra, Ravne Gore, Fužina i Brod Moravica dobili su besplatan pristup internetu putem WiFi pristupnih točaka na ukupno 73 lokacije, na trgovima, u parkovima, knjižnicama i javnim zgradama.

Riječ je o inicijativi koji je započela 2018. godine kada je uz stručnu podršku naše agencije pripremljena natječajna dokumentacija za svih devet gradova i općina s područja Gorskog kotara. Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstva provodio se u nekoliko krugova tijekom 2019. i 2020. godine. Jedinicama lokalne samouprave (JLS) dodijeljeni su vaučeri u iznosu od 15 tisuća eura za realizaciju projekata, uz uvjet obveze financiranja povezivosti (internetske pretplate) i održavanja opreme za bežični internet u trajanju od tri godine.

Tijekom 2020. godine planira se realizacija projekta WiFi4EU i u preostale 3 JLS Gorskog kotara: Skradu, Lokvama i Mrkoplju.
Ukupna vrijednost projekta WiFi4EU za područje Gorskog kotara iznosi 135 tisuća eura.


Na slikama: neke od WiFi lokacija