05.03.2021

Čelnici regionalnih energetskih agencija kod predsjednika MilanovićaČelnici hrvatskih regionalnih energetskih agencija sastali su se Energetskom centru Bračak u Zaboku s predsjednikom RH g. Zoranom Milanovićem. Sastanak je održan povodom Svjetskog dana energetske učinkovitosti koji se obilježava svakog 5. ožujka u cilju podizanja svijesti o potrebi ukupnog smanjenja potrošnje energije te mogućnostima održivog korištenja energije.

Hrvatske regionalne energetske agencije posljednjih trinaest godina – zajedno sa županijama, gradovima i općinama – provode projekte održivog korištenja energije, a realizirale su investicije s područja čiste energije u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Energetske agencije uspješno sudjeluju u brojnim EU projektima usmjerenim na energetsku obnovu javne infrastrukture, razvijaju nove poslovne modele i financijske instrumente i u tom su pogledu hrvatski pioniri energetske tranzicije, rečeno je između ostaloga na sastanku.

„Bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama, a klimatska kriza je potencijalno i najveća globalna kriza koja nas očekuje u budućnosti. Iskustva u postizanju obnovljive i učinkovite energije, te zaštite klime u Hrvatskoj, koju već imaju regionalne energetske agencije dobar su primjer svima u Hrvatskoj na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, da možemo i moramo još bolje kada je u pitanju energetska učinkovitost. Naša djeca moraju ići u bolje škole, zgrade u kojima živimo trebaju biti i sigurne i energetski učinkovite, naši gradovi zaslužuju postati energetski pametni. Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s vremenom i klimom u EU iznose već 12 milijardi eura godišnje. Energetska učinkovitost ono je što nam može pomoći da se prilagodimo klimatskim promjenama, da ne gubimo radna mjesta već da ih stvaramo povećavajući standard života svakoga od nas”, zaključak je predsjednika Zorana Milanovića nakon sastanka.

U Hrvatskoj djeluje pet regionalnih energetskih agencija, koje zapošljavaju 70 stručnjaka, dok ih u EU djeluje preko 350, od kojih neke postoje već više od 40 godina.

“Danas u EU ima četiri milijuna „zelenih radnih mjesta“. To uključuje oko 1,4 milijuna radnih mjesta u energetskom sektoru koja se odnose na tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i preko 900 000 radnih mjesta povezanih s aktivnostima u području energetske učinkovitosti. To je ono na što trebamo staviti fokus. Hrvatska ima znanje. Tome u prilog govori i činjenica kako hrvatske energetske agencije redovito koordiniraju europske razvojne projekte, pružaju usluge Europskoj komisiji i aktivne su na području cijele Europske unije. Danas je važno da svatko od nas zna da energetska učinkovitost znači bolje za njega, za Hrvatsku, a onda i za Zemlju”, naglasio je Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu i ravnatelj REGEA-e.

Učinkovitijom upotrebom energije i manjom potrošnjom građani mogu smanjiti svoje račune za energiju, pomoći u zaštiti okoliša, ublažiti klimatske promjene, poboljšati kvalitetu svog života i smanjiti oslanjanje EU na vanjske dobavljače nafte i plina. Još 2007. EU je postavila tri ključna cilja – smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20% (s razina iz 1990.), 20% energije iz obnovljivih izvora u EU i 20% poboljšanja u energetskoj učinkovitosti.  Svjetski dan energetske učinkovitosti obilježava se od 1998. godine.

Na sastanku s predsjednikom Republike, uz Julija Domca, bili su član Vijeća za energetsku tranziciju i ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner iz Rijeke Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice Ivan Šimić, direktor Međimurske energetske agencije iz Čakovca Alen Višnjić, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon i pomoćnica ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Ivana Benković.

Izvor: Predsjednik.hr
Fotografije: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan