24.07.2020

Čista energija kao budućnost EU otoka: Unije među prvima do samoodrživosti

Krajem lipnja, Europska komisija je zajedno s 14 država članica Europske unije potpisala Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (Memorandum of Split), koji je pripremila Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije. Memorandumom je naglašena važnost provedbe projekata usmjerenih na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije pomoću korištenja inovativnih tehnologija, razvoja čistog i održivog prometa, integracije elektroenergetskog sustava s drugim sektorima poput grijanja, hlađenja, otočnog vodenog sustava, a sukladno potražnji na otocima.

Primorsko-goranska županija, uz Regionalnu energetsku agenciju Kvarner kao koordinatora, već nekoliko godina provodi projekt “Unije-samoodrživi otok”, koji obuhvaća niz aktivnosti u području poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, energetike te pomorstva, prometa i infrastrukture, kojim se potiče samoodrživost otoka Unije, ne samo u smislu energetike, nego i općenito održivog i samodostatnog života na otoku.

Između ostalog, na otoku je 2015. godine klasična rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom, 2017. godine je izgrađen desalinizator bočate vode iz polja za snabdijevanje pitkom vodom, a u 2019. godini na njegov krov postavljena je fotonaponska elektrana. Kao značajna investicija za budući razvoj otoka, od strane HEP-a pokrenut je projekt izgradnje zemljane fotonaponske elektrane na otoku snage do 1 MW čija se realizacija očekuje 2021., a sve kako bi se omogućila sigurna opskrba električnom energijom i smanjila ovisnost o podmorskom elektroenergetskom kabelu i vremenskim neprilikama.

Nastojanja da Unije postanu jedan od prvih samoodživih otoka u Hrvatskoj podržala je i EU. Kroz europski projekt “INSULAE”, sufinanciran u okviru programa Obzor2020, osigurana su sredstva za promicanje inovativnih rješenja za dekarbonizaciju europskih otoka, a jedan od pilot otoka, i jedini uključeni otok iz Hrvatske, upravo su Unije. Kroz projekt INSULAE, na HEP-ovu elektranu nadovezat će se instalacija baterijskog postrojenja za pohranu proizvedene energije.

Instalacija solarne elektrane i baterijskog spremnika energije na Unijama je jedan od prvih takvih projekata u Hrvatskoj kojeg su omogućili stanovnici otoka Unije u suradnji s predstavnicima znanstvene zajednice, privrede i lokalne uprave. Članovi hrvatskog INSULAE konzorcija koji čine Regionalna energetska agencija Kvarner, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericsson Nikola Tesla, Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj i udruga WWF Adria prošli su tjedan boravili na Unijama kako bi mještane upoznali s nadolazećim aktivnostima te predstavili neka suvremena, i za mještane besplatna, tehnološka rješenja za podizanje kvalitete života na otoku, financirana također EU sredstvima.

Sama solarna elektrana od 1 MW u značajnoj će mjeri pokriti cjelogodišnje potrebe otoka za električnom energijom, a sav višak će se koristiti za punjenje baterijskog spremnika kako bi se energija sunca mogla koristiti i u večernjim satima kada sunce zađe. Ovime će otok Unije značajno smanjiti svoju ovisnost o kabelu koji služi za uvoz energije te će stanovnicima i turistima otoka Unije uvijek biti zagarantirana čista, pouzdana i zelena energija neophodna za funkcionalnost otoka.

Kroz projekt INSULAE u naredne će se tri godine na Unijama provesti niz inicijativa u području pametnog upravljanja energijom i pametne vodoopskrbe, čime će upravo Unije postati jednim od predvodnika u energetskoj tranziciji i primjer brojnim drugim jadranskim otocima.