04.12.2023

Edukacija o klimatskim promjenama u dječjem vrtiću Planet mašteDječji vrtić Planet mašte nosi status međunarodne Ekoškole pa u radu s djecom stavlja velik naglasak na usvajanje znanja i vještina o očuvanju prirode i njenih resursa te je okrenut izgrađivanju pozitivnih emocija i stajališta o okolišu. Teži se tome da se u djeci probudi senzibilitet za probleme okoliša u njihovoj neposrednoj sredini te da djeca dobiju perspektivu dugoročnog doprinosa pri pokretanju pozitivnih promjena u užem i širem okruženju. Vrtić kontinuirano obilježava važne datume kao što su Dan planeta Zemlje, Dan zaštite okoliša i Dan voda, a njihove aktivnosti obuhvaćaju i sadnju biljaka, edukativne šetnje u prirodi i akcije čišćenja, uređivanje eko panoa, postavljanje eko otoka u odgojnim grupama za pravilno odlaganje otpada te druge ekološki osviještene inicijative.

Dana 4. prosinca 2023. godine vrtić je ugostio Vedrana Krušvara iz Regionalne energetske agencije Kvarner koji je za svaku od tri odgojne grupe održao radionicu „Pčelica Nenica – zelena priča“. Podsjećamo, radi se o radionicama koje je Regionalna energetska agencija Kvarner osmislila s ciljem da se djecu školskog i predškolskog uzrasta upozna s klimatskim promjenama, uz korištenje tematski prigodne ilustrirane priče koju je Agencija izradila 2022. godine. Kroz uvodni razgovor djeca su dobila osnovni uvid u pojave i promjene u prirodi prema godišnjim dobima, a istaknuto je i kako se te promjene odražavaju na živote biljaka, životinja i ljudi. Uslijedila je prezentacija ilustrirane priče koja je djeci ukazala na negativne posljedice ljudskih aktivnosti po klimu i okoliš, s naglaskom na ekološki odgovorne oblike ponašanja koje i oni mogu slijediti.

Autorica slikovnice „Pčelica Nenica – zelena priča“ je Sanja Lujić Pirc, ilustratorica je Maja Grčki, a možete ju pregledati i preuzeti OVDJE.