03.09.2020

Gradovima i općinama još mjesec dana za prijavu na European City Facility

European City Facility inicijativa (EUCF) poziva lokalne vlasti, predstavnike svih hrvatskih gradova i općina koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada 2020. apliciraju i ostvare tehničku potporu u vrijednosti do 60.000 eura, koja će im pomoći u razvoju njihovih investicijskih koncepata i provedbi zacrtanih projektnih aktivnosti.

Zbog mogućnosti „otključavanja“ više od 320 milijuna eura vrijednih javnih i privatnih investicija, EUCF inicijativa od osobitog je značaja i za nacionalne i za lokalne financijske aktere. Energetska tranzicija postaje ključna tema ne samo na razini EU, već na razini cijelog svijeta. Održivi život postao je imperativ. Energetska tranzicija osigurava održivost, štiti prirodu i okoliš, i sva bogatstva kojima Hrvatska obiluje. Energetska tranzicija donosi i ogromnu prednost jer pomiruje nepomirljivo.

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi EUCF inicijativa će financirati sve interne i eksterne aktivnosti i usluge gradova i općina koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta. Kandidati koji su uspješno aplicirali za EUCF dobiveni će paušalni iznos potpore moći upotrijebiti za razvoj investicijskog koncepta, odnosno dokumenta koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu
investicijskog projekta. To je ujedno i prvi korak ka razvijanju cjelovitog poslovnog i financijskog plana. Drugi dio potpore (u iznosu od 30%) bit će isplaćen nakon što investicijski koncept bude potvrđen.

Krajnji cilj EUCF inicijative stvaranje je razgranate mreže investicijskih projekata energetski održivog razvitka u gradovima i općinama u zemljama Europe. Lokalne vlasti, gradovi i općine snažno se potiču da udruže snage i resurse te predaju zajedničke prijave kako bi razvili ambicioznije projekte i povećale svoje šanse za uspjeh. Privatni subjekti ne ispunjavaju uvjete za prijavu.

Prvi rok za prijavu otvoren je i istječe 2. listopada 2020. u 17:00 sati.

Sve dodatne informacije mogu se naći na službenim mrežnim stranicama, gdje se u nekoliko brzih koraka može obaviti i online prijava. Korisnička podrška dostupna je putem web stranice.
U Hrvatskoj se sve dodatne informacije o postupku prijave i zahtjevu za ulaganja i stručnost gradova i općina, te mogućnosti udruživanja projekata, kvalitete prijave i prijave na engleskom jeziku mogu dobiti i od lokalnog eksperta na adresi (mail).

Privici:
EUCF Tekst natječaja
EUCF Promo letak
EUCF PPT prezentacija