02.10.2020

Hrvatsko-španjolski forum o obnovljivim izvorima energijeRavnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner sudjelovao je u srijedu na Hrvatsko-španjolskom forumu o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH.

“Iako udio Hrvatske u obnovljivim izvorima energije u ukupnoj potrošnji premašuje cilj EU od 20 posto do kraja 2020. godine, potencijal je puno veći. Naš sektor obnovljive energije može igrati puno značajniju ulogu u postizanju uspješne energetske tranzicije u Europi. Imamo tvrtke koje posjeduju vještine i znanje, a u partnerstvu s drugim kompanijama iz Unije mogu postati snažni igrači na međunarodnom tržištu. Današnji Forum promovira upravo takav tip suradnje i tvrtkama bi trebao pomoći da pronađu svoje mjesto na vrlo potentnim tržištima Hrvatske i Španjolske, ali i da zajedno uđu na treća tržišta”, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš otvarajući Forum.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Alonso Dezcallar De Mazarredo pohvalio je suradnju s Komorom i naglasio da je u teškim vremenima u kojima se nalazimo ekonomska suradnja ključna za brz oporavak. „Naša je dužnost da motori naših gospodarstava uvijek budu u pogonu, zato smo danas tu, da povežemo kompanije iz sektora OIE-a i tako dodatno ojačamo naše odlične bilateralne odnose“, poručio je Dezcallar De Mazarredo.

Nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici na kojem su sudjelovali Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić iz tvrtke Acciona Energia, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

U sklopu Foruma održana je i radionica s ciljem razmjene primjera dobre prakse u korištenju obnovljive energije kao i poslovni razgovori preko 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE.


(Izvor: Nacional.hr)