23.02.2021

[Iz medija] Savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu posjetio lokaciju buduće SE Orlec Trinket - IstokLijepo je vidjeti projekt koji tako jasno podržava lokalna zajednica, koji je inicirala regionalna energetska agencija, a u kojem je investitor nacionalna elektroprivreda. Cres može poslužiti kao primjer dobre prakse drugim otocima i gradovima, rekao je Julije Domac

CRES – Gradilište najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj, koju gradi HEP u blizini sela Orlec na otoku Cresu, posjetio je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića zadužen za energetiku i klimu.
- Fotonaponska elektrana na Cresu primjer je kako treba raditi - lijepo je vidjeti projekt koji tako jasno podržava lokalna zajednica, koji je inicirala regionalna energetska agencija, a u kojem je investitor nacionalna elektroprivreda. Ispred Hrvatske je još dug put energetske tranzicije, ali Cres može poslužiti kao primjer dobre prakse drugim hrvatskim otocima i gradovima – izjavio je Domac nakon što su mu projekt predstavili gradonačelnik Kristijan Jurjako, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas te predstavnici investitora i izvođača.

Zastoj zbog korone
Zbog koronakrize radovi se ne odvijaju tempom koji je najavljen na svečanom obilježavanju početka gradnje u lipnju prošle godine. Kao što još uvijek stoji na službenim mrežnim stranicama HEP-a, predviđeno je da elektrana s radom započne u proljeće ove godine, no stanje na gradilištu to demantira. Kako neslužbeno saznajemo, tvornica u Njemačkoj bila je zatvorena dva mjeseca i dijelovi konstrukcije tek su nedavno stigli na otok, predstoji njihova ugradnja na već pripremljena mjesta, nakon čega će se moći postavljati solarni paneli. Predstavnici izvođača procjenjuju da bi do ljeta mogli postaviti većinu panela te da će sunčana elektrana polako poprimiti prepoznatljiv izgled.

Sigurnost opskrbe
Kad bude dovršena, elektrana snage 6,5 MW godišnje će proizvoditi oko 8,5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca. U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW instalirat će se ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će se smjestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja. Projekt SE Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, kada projekt vrijedan 41 milijun kuna preuzima HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI Gmbh, Intecco i Deling. Sunčana elektrana Cres doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona.


Izvor: Walter Salković, Novi list