27.10.2023

Mjesto dobre energije: dan posvećen Suncu i solarnoj energiji na CresuDana 26. listopada 2023. godine na otoku Cresu održana je manifestacija „Mjesto dobre energije“. Ovaj cjelodnevni događaj održao se na više lokacija na području grada Cresa, a uključio je niz edukativnih, ali i zabavnih aktivnosti. Fokus aktivnosti bio je na informiranju građana o prilikama na brzorastućem tržištu solarne energije, ali i njihovo upoznavanje s nekolicinom EU projekata koji na području cresko-lošinjskog arhipelaga nastoje ubrzati proces energetske tranzicije.

Program je započeo radionicom za djecu predškolskog uzrasta u dječjem vrtiću „Girice“. Dorian Blažević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, s djecom je razgovarao o Suncu, a mališani su dobili priliku i pogledati ovo nebesko tijelo kroz teleskop. Na Trgu Frane Petrića potom je održan tzv. Sunčani dnevni boravak, odnosno građani su na posebno uređenom punktu od članova Zelene energetske zajednice mogli dobiti informaciju o solarnoj energiji te im je demonstriran rad solarne elektrane.

Program je u popodnevnim satima nastavljen u palači Moise, gdje su predstavnici projekata „YENESIS“, „INSULAE“ i „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ okupljenim građanima predstavili spomenute inicijative. Predstavnik Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša govorio je o aktivnostima na projektu „YENESIS“, koji je financiran sredstvima iz zajedničkog fonda Islanda, Lichtensteina i Norveške putem EGP mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma za zapošljavanje mladih, a cilj provedbe ovog projekta je potaknuti mogućnosti za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih osoba na otocima. Uslijedilo je predstavljanje projekta „INSULAE“, a program je zaključen obraćanjem predstavnika Grada Cresa i Zelene energetske zajednice koji surađuju na provedbi projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“. Ova inicijativa provodi se s namjerom da se ulaganjem u solarne elektrane na javnim zgradama uveća proizvodnja energije iz Sunca, a popratne aktivnosti usmjerene su na razvoj kapaciteta građana i predstavnika lokalnih zajednica za nova ulaganja u solarnu energiju.

Projekt „INSULAE“, financiran sredstvima programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, s provedbom je započeo u travnju 2019. godine. Projekt provodi ukupno 26 organizacija iz više europskih zemalja. Regionalna energetska agencija Kvarner, uz Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, WWF Adria, Ericsson Nikola Tesla d.d. te Vodoopskrbu i odvodnju Cres Lošinj d.o.o., čini hrvatski dio konzorcija koji je zadužen za realizaciju aktivnosti na otoku Unije, jednom od oglednih otoka (eng. lighthouse islands) projekta INSULAE. Aktivnosti provođene u okviru projekta obuhvaćaju raznolik set intervencija i inovativnih rješenja koje imaju za cilj olakšati proces dekarbonizacije uključenih europskih otoka. Manifestacija na otoku Cresu poslužila je kao idealna prilika da se rezultati ostvareni u okviru projekta predstave na širem području cresko-lošinjskog arhipelaga.