07.02.2020

Akcijski planovi energetski održivog razvitka: od SEAP-a, preko SECAP-a do JOINT SECAP-aU organizaciji županijskog Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, u našim je prostorijama jučer održana prezentacija za predstavnike jedinica lokalne samouprave uključenih u EU projekt Joint_SECAP – gradove Opatija i Kastav te općine Čavle, Matulji i Viškovo.

Projekt Joint_SECAP (Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima) traje 30 mjeseci, ukupne je vrijednosti 2.094.857,50 €, a provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Projekt okuplja 8 partnera iz Italije i Hrvatske među kojima je i Primorsko-goranska županija, dok Regionalna energetska agencija Kvarner pruža stručno-tehničku pomoć Županiji u provedbi dijela aktivnosti.

Prezentaciju projekta vodila je stručna suradnica zaposlena na projektu Joint_SECAP Ana Vukušić  koja je ukratko predstavila ciljeve i faze projekta te financiranje i očekivane rezultate. Sanda Hunjak Čargonja iz Regionalne energetske agencije Kvarner sudionicima je zatim predstavila osnovne razlike između Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP), Akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (SECAP) te Zajedničkog akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (JOINT SECAP), kao i proces izrade JOINT SECAP-a.

Na prezentaciji je, među ostalim, najavljen oblik suradnje koji će uključene JLS s područja Primorsko-goranske županije uspostaviti s ciljem provedbe projektnih aktivnosti, a što će rezultirati izradom Zajedničkog akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena.