02.05.2019

Razgledajte info-panoe projekta LOCATIONS na riječkom lukobranu!Od 30. travnja do 6. svibnja 2019. na riječkom je lukobranu putem informativnih panoa moguće razgledati javnu prezentaciju mjera predviđenih Planom za nisko-ugljični transport i mobilnost koji su u okviru  europskog projekta LOCATIONS zajednički izradile Regionalna energetska agencija Kvarner i Lučka uprava Rijeka - čiji su predstavnici jutros na riječkom lukobranu putem kratke prezentacije i promotivnog videa prezentirali sadržaj prikazan na panoima.  

Riječ je mjerama fokusiranima na smanjenje prometnih gužvi i negativnog utjecaja na okoliš do kojeg dolazi uslijed povećanog intenziteta prometa u gradu generiranom dolaskom kruzera. Pod okriljem europskog projekta LOCATIONS čiji je cilj promicanje zelene mobilnosti u kruzerskim destinacijama, svoje su Planove za nisko-ugljični transport i mobilnost izradili Lisabon (Portugal), Málaga (Španjolska), Drač (Albanija), Ravenna i Trst (Italija) te Zadar i Rijeka.

Rijeka kao destinacija posljednjih godina kontinuirano bilježi sve veći broj posjetitelja, u čemu primjetnu ulogu od 2015. imaju i turisti koji dolaze kruzerima. Iako je razmjerno novo kruzersko odredište, ovaj vid turizma ubrzano se razvija u gradu te projekcije i dostupni pokazatelji ukazuju na to da će u nadolazećim godinama u luku dolaziti sve veći broj brodova ove vrste.

S jedne strane, jasno je kako razvoj Rijeke kao kruzerske destinacije generira nebrojene pozitivne posljedice, no s druge dolazak svakog broda koji prevozi par stotina ili tisuća turista predstavlja velik izazov funkcioniranju gradskog prometa na području pristajanja kruzera. Riječki Plan za nisko-ugljični transport analizira tu problematiku i nudi optimalna rješenja koja će biti realizirana sukladno mogućnostima, a koja se ovim putem grafičkim prikazom na informativnim panoima na lukobranu ustupljenima od strane Turističke zajednice Grada Rijeke prezentiraju široj javnosti.