30.07.2020

Potpisan ugovor za novi EU projekt - H2020 ISLANDER

Potpisali smo ugovor za novi EU projekt  „ISLANDER - Ubrzavanje dekarbonizacije otočnih energetskih sustava“ koji će se provoditi u okviru programa za istraživanje i inovacije Obzor2020.

Cilj projekta je ubrzavanje dekarbonizacije nekoliko odabranih otočnih energetskih sustava. U prvoj fazi projekta planira se realizacija niza pilot aktivnosti na njemačkom otoku Borkum s ciljem da se energetski sustav otoka učini autonomnim te da ga se u potpunosti dekarbonizira. Druga faza projekta uključuje aktivnosti tzv. „otoka – sljedbenika“ (eng. follower islands) u Škotskoj (Mainland, dio otočja Orkney), Grčkoj (Skopelos i Lefkada) i Hrvatskoj (Cres).

Naša agencija bit će zadužena za izradu dva tzv. replikacijska plana. Prvi će Plan biti fokusiran na otok Cres, analizirat će se metodologija i intervencije koje su u okviru projekta provedene na Borkumu, s ciljem predlaganja mjera i aktivnosti koje se mogu replicirati na Cresu. Drugi replikacijski plan bit će fokusiran na ostale otoke Kvarnerskog zaljeva.

U projektu, čiji se početak očekuje u listopadu, sudjeluje jedanaest partnera iz sedam europskih zemalja (Španjolske, Njemačke, Francuske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke i Hrvatske), pod vodstvom španjolske tvrtke AYESA Advanced Technologies. Ustanova Regionalna energetska agencija Kvarner jedini je partner iz Hrvatske.

Odobreni proračun projekta iznosi 6.996.000.00 EUR, pri čemu je Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner namijenjeno 132.500,00 EUR, odnosno gotovo 1 milijun kuna, uz stopu financiranja od 100%.

Projekt ISLANDER nadovezuje na dosadašnja zalaganja Županije i ustanove REA Kvarner na području energetske neovisnosti kvarnerskih otoka, ovoga puta kroz pilot aktivnosti na otoku Cresu.