13.12.2017

Projekt e-Županija: potpisan Sporazum o izgradnji širokopojasne infrastrukture za područje jedinica lokalne samouprave LiburnijeDana 12. prosinca 2017. godine u Opatiji je u okviru projekta e-Županija potpisan Sporazum o izgradnji širokopojasne infrastrukture za područje jedinica lokalne samouprave Liburnije. Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnici općina Mario Ćiković (Matulji), Bojan Simonič (Lovran), Rikardo Staraj (Mošćenička Draga) i Matija Patrčević, stručnjak za poslovni razvoj EU BB programa HT-a te Saša Ukić, direktor Rune Adria - predstavnici operatera koji su kroz provedenu javnu raspravu iskazali komercijalni interes za izgradnju širokopojasne infrastrukture na spomenutom području. Potpisu Sporazuma nazočio je i Vanja Smokvina, voditelj projektnog tima iz Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Opatije je u ime jedinica lokalne samouprave Liburnije zahvalio Primorsko-goranskoj županiji na inicijativi koja je omogućila provođenje projekta e-Županija te članovima projektnog tima i REA-i Kvarner na pruženoj tehničkoj i stručnoj pomoći.

Podsjetimo, projekt e-Županija usmjeren je ka razvoju elektroničke širokopojasne komunikacijske mreže s ciljem omogućavanja korištenja e-usluga građanima i institucijama u "informatičkom oblaku" Primorsko-goranske županije. Projekt donosi razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture koja omogućuje povezivanje na Internet s velikom brzinom prijenosa podataka (tzv. širokopojasni pristup Internetu) i na rijetko naseljenim područjima za koja ne postoji ekonomski interes operatora za izgradnju širokopojasnih mreža. Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a REA Kvarner zadužena je za operativnu provedbu projekta i koordinaciju rada projektnog tima.

Potpisanim Sporazumom sve jedinice lokalne samouprave obvezale su se da će u okviru svojih ovlasti pružiti pomoć operatorima prvenstveno kroz obavještavanje javnosti o realizaciji Projekta kao i u postupku reguliranja međusobnih imovinsko pravnih odnosa. Gradonačelnik Dujmić napomenuo je da iskazani komercijalni interes nadilazi očekivanja te je istaknuo kako je uvjeren da će se planirana ulaganja realizirati do 2020. godine, što je rok na koji su se obvezali.

Više o potpisanom Sporazumu doznajte na web stranicama Grada Opatije