20.11.2017

Susret hrvatskih i slovenskih energetskih agencijaDana 20. studenog 2017. godine, u Mariboru je održan susret hrvatskih i slovenskih energetskih agencija koji je okupio čelne ljude spomenutih organizacija. Domaćin skupa bila je Energetska agencija za Podravje - Energap, a susret je održan u okviru Interreg Europe projekta EMPOWER. Skup je održan s namjerom da se široj javnosti predstavi uspješno djelovanje i povezivanje energetskih agencija na području Hrvatske i Slovenije.

U okviru susreta raspravljalo se o nedavnoj inicijativi energetskih agencija u okviru koje je poslan dopis Europskoj komisiji te nadležnim ministarstvima Slovenije i Hrvatske, s namjerom da se potakne održivi pristup energiji u prekograničnom području. Istaknuto je kako spomenuta inicijativa sadrži prijedlog da se prostor Slovenije i Hrvatske promovira kao objedinjeno financijsko područje te da se omogući čvršći financijski okvir koji bi poticao projekte vezane uz teme energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Ovaj dopis potpisom je podržalo 130 gradova i općina Hrvatske i Slovenije, a službeni odgovor kontaktiranih institucija još uvijek se očekuje.

Trenutačno na području ovih susjednih zemalja djeluje 12 energetskih agencija koje zapošljavaju 120 ljudi, a u proteklih devet godina ove su organizacije realizirale projekte čija ukupna vrijednost iznosi 200 milijuna eura. Riječ je o aktivnostima od velikog značaja za lokalne zajednice, poput obnove javne rasvjete, pokretanja foto naponskih i hidro naponskih elektrana, obnove škola i vrtića, itd. Smatra se kako bi uspjeh opisane inicijative omogućio okrupnjivanje projekata, smanjenje troškova njihove implementacije te ukratko - još bolje rezultate.

Regionalnu energetsku agenciju Kvarner predstavljao je direktor Darko Jardas, koji je ovom prigodom prezentirao aktivne projekte iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na području Primorsko-goranske županije.