21.01.2020

Završna konferencija projekta energetske obnove škola Primorsko-goranske županijeU Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u organizaciji Primorsko-goranske županije održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije“ na kojoj su sudjelovali župan Zlatko Komadina sa suradnicima, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici Regionalne energetske agencije Kvarner, ravnatelji osnovnih škola te načelnici i gradonačelnici gradova i općina uključenih u projekt, izvođači radova kao i brojni drugi gosti.

Projekt „Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije“ ukupne vrijednosti u iznosu od 37.575.602,54 kn predstavlja dosada najveću investiciju Primorsko-goranske županije u školstvu.

U ime svih jedinica lokalne samouprave na događanju se obratio načelnik Općine Lovran, Bojan Simonić, dok su pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i ravnatelj REA-e Kvarner Darko Jardas održali prezentaciju o aktivnostima provedenim u okviru projekta. Projekt je obuhvatio energetsku obnovu osam školskih zgrada: OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko, OŠ Petar Zrinski i SŠ Vladimir Nazor, Čabar, OŠ Viktor Cara Emina, Lovran, OŠ Ivana Rabljanina, Rab, PŠ Barbat, Rab, OŠ Kraljevica, OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski te OŠ Frane Petrića, Cres. 

Mjere energetske učinkovitosti za sve objekte uključivale su radove na sanacijama fasada i krovova, izmjenu stolarije te instalaciju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode dok je za pojedine školske zgrade izvedena i instalacija energetski učinkovite rasvjete. Od dodatnih strojarskih mjera u pojedinim školama ugrađeni termostatski ventili, u OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko kotlovnica na lož ulje zamijenjena je onom na biomasu (pelete), u PŠ Barbat instalirana je visokoučinkovita dizalica topline, a u OŠ Frane Petrića ugrađeni su solarni kolektori za toplu vodu. Navedenim mjerama podignuti su energetski razredi objekata te se već sada ostvaruju značajne energetske uštede.

Nakon investicije u području školstva, Primorsko-goranska županija nastavlja s energetskom obnovom javnih zgrada, a sljedeći na redu su objekti Doma zdravlja.