30.05.2016

3. Konferencija o održivom razvoju malih otoka na MediteranuSaznanja i tehnologije iz Hrvatske na području održivosti otoka mogli bi postati izvozni proizvod te bi se mogli primjenjivati na otocima izvan Hrvatske na Sredozemlju, pa i drugdje u svijetu – zaključci su to  3. konferencije o održivom razvoju malih otoka na Mediteranu, koja se u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner, komunalnog poduzeća Ponikve Eko otok Krk i udruge Eko Kvarner održala od 25. – 29.svibnja 2016. u Njivicama.
Na prvoj konferenciji o održivom razvoju malih otoka na Mediteranu, prije dvije godine, donijeta je otočna deklaracija koja je prvi put preciznije utvrdila desetak osnovnih elemenata održivosti na otocima, među kojima su prostor, hrana, voda, energija, gospodarenje otpadom, turizam, transport.
Na drugoj konferenciji središte interesa je bilo na klimatskim promjenama, a ovogodišnji je skup održan s ciljem nastavka promišljanja održivosti otoka i razmjena najnovijih iskustava znanstvenika i praktičara u područjima obnovljivih izvora energije, ekološke poljoprivrede, odgovornog i održivog turizma.