11.02.2016

Bioenergy4Business: Poticanje korištenja biomase za grijanje u javnom i poslovnom sektoru

Danas, europske tvrtke ovise o ugljenu, nafti i prirodnom plinu, koji se često uvozi iz politički nestabilnih područja. Bioenergy4Business pomaže tvrtkama da kao alternativu iskoriste značajan ekonomski i održiv potencijal za proizvodnju topline koji posjeduje europska biomasa!
 
Kolege iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, u okviru međunarodnog projekta „Bioenergy4Business“ rade na hvalevrijednom promicanju (djelomične) zamjene fosilnih goriva (kao što su ugljen, nafta, plin) koji se koriste za grijanje, sa raspoloživim izvorima bioenergije (kao što su nusproizvodi drvne industrije, šumska biomasa, peleti, slama i ostala biomasa iz poljoprivrede) u Europskoj uniji i izvan nje. Bioenergy4Business pokazuje investitorima i operaterima u sektoru toplinarstva kako koristiti biomasu na energetski učinkovit i ekonomičan način.
 
U sklopu projekta planira se provesti analiza tržišta opskrbe i korištenja biomase za potrebe grijanja. Organizirat će se edukativni seminari zajedno sa studijskim putovanjima. Također, razvit će se modeli za preliminarni proračun isplativosti projekata korištenja biomase za potrebe grijanja, zajedno s informativnim materijalima.
 
Na projektu, financiranom u okviru programa Horizon 2020, sudjeluje 13 projektnih partnera iz Austrije, Danske, Njemačke, Finske, Belgije, Grčke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Ukrajine,Nizozemske i Hrvatske. Energetski institut Hrvoje Požar zadužen je za provedbu projekta u Hrvatskoj.
 
Više informacija o projektu dostupno je na službenim stranicama projekta te na webu EIHP-a.

Privici:
10_b4b_trifold_croatian_letak.pdf
b4b-poster-croatia_web.pdf