13.11.2019

Cresko - lošinjski arhipelag na putu prema čistoj energiji

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas, prenosi Novi list, na županijskom press kolegiju održanom 4. studenog izvijestio je o aktivnostima u realizaciji projekta energetske tranzicije Cresko-lošinjskog arhipelaga.

Podsjetimo, amandman vrijedan 2 milijuna eura za energetsku neovisnost europskih otoka koji je zastupnik Tonino Picula uložio 2017. godine, doveo je do inaugracije Tajništva za otoke – prvog radnog tijela namjenjenog isključivo otocima koje služi i kao ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. 
Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima je Tajništvo izravno asistiralo pri izradi planova energetske tranzicije, a u narednoj godini pridružit će im se dodatnih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu.

Krajem ovog mjeseca, na velikoj međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Splitu i na Hvaru bit će predstavljen Tranzicijski plan prema čistoj energiji koji je rezultat zajedničkih aktivnosti lokalne samouprave Cres i Lošinja, građana i gospodarstva.