07.03.2024

[Iz medija] Nataša Turina o energetskoj obnovi Guvernerove palače u Rijeci

Nastavno na izlaganje koje su u okviru konferencije Energetski dan održale Nataša Turina iz Regionalne energetske agencije Kvarner i Tamara Mataija, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, u ponedjeljak 4. ožujka 2024. u Novom listu objavljen je članak posvećen projektu energetske obnove Guvernerove palače u Rijeci.

Podsjećamo, radi se o projektu čiji je cilj smanjiti potrebu za proizvodnjom električne energije na fosilna goriva i ostvariti povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije, čime bi se u kompleksu Guvernerove palače smanjila potrošnja za otprilike 70% u odnosu na stanje prije obnove, dok bi se emisije CO2 umanjile za nešto više od 80%. U okviru projekta planirana je zamjena postojećih neučinkovitih sustava grijanja optimiziranim sustavom te zamjena sustava hlađenja i ventilacije putem dizalice topline. Jednako tako, predviđena je i primjena regulacije sustava grijanja, priprema tople vode solarnim panelima, ugradnja fotonaponskih modula, toplinska izolacija dijela zgrade, uvođenje LED rasvjete, ugradnja dizala te novog sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti.

Osim Nataše Turine i ravnateljice Mataije u članku objavljenom u Novom listu o projektu govori i Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije. Iz teksta izdvajamo dio koji se odnosi na financijske aspekte projekta, a ostale detalje možete saznati u članku koji je dostupan za preuzimanje u privitku na dnu stranice:

„Projekt »Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci« prijavljen je 24. travnja 2023. godine na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava »Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra«. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 3. listopada 2023. godine, između Ministarstva kulture i medija, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, kao prijavitelja. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 3.974.293,00 eura, a odobreni ukupni prihvatljivi izdaci koje financira Europska unija - NextGenerationEU temeljem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026. (bespovratna sredstva) iznose 3.532.879,69 eura. Neprihvatljivi troškovi u iznosu od 441.413,31 eura financirat će se iz proračuna Primorsko-goranske županije, kao i troškovi preseljenja i funkcioniranja Muzeja u privremenim prostorima, za vrijeme trajanja radova. Trajanje projekta procjenjuje se na 31 mjesec, odnosno od 3. listopada 2023. godine do 3. svibnja 2026. godine.“
 

Privici:
1709814706_20240304-novi-list.pdf