19.05.2020

Konferencija za novinare PGŽ: realizacija Akcijskog plana energetske učinkovitosti

Na ovotjednom redovnom susretu s novinarima župana Zlatka Komadine, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je javnost o realizaciji Akcijskog plana energetske učinkovitosti Primorsko-goranske županije za 2020-2022 godinu. Radi se o planu koji je izradila Regionalna energetska agencija Kvarneru u suradnji sa svim Upravnim odjelima Županije.

Pročelnik Krpan podsjetio je da Akcijski plan predstavlja zbir svih aktivnosti koje Županija i njezine institucije provode kako bi smanjile korištenje fosilnih goriva i povećali korištenje izvora obnovljive energije. Njegova ukupna vrijednost procijenjena je na 80 milijuna kuna pa ga mora potvrditi i Županijska skupština, a prethodno je već dobivena suglasnost Ministarstva gospodarstva.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da smo jedni od onih koji predvode u aktivnostima vezanim za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Slijedom toga imamo niz EU projekata, a jedan od njih je JOINT_SECAP iz prekogranične suradnje Hrvatska Italija u kojem je PGŽ dobila 1.5 kuna kako bi pomogla jedinicama lokalne samouprave u izradi strateških energetski akcijskih i klimatskih planova", rekao je pročelnik Krpan. Realizaciji ovog projekta pridružila se i Regionalna energetska agencija Kvarner, a njegovi krajnji korisnici bit će gradovi Kastav i Opatija te općine Čavle, Matulji i Viškovo.

 

Snimku konferencije za novinare moguće je pogledati preko sljedeće poveznice.