12.06.2019

Najavljena realizacija ključne mjere riječkog LCTP planaKruzeri u riječkoj luci od ove će jeseni, umjesto na kontejnerskom terminalu Brajdica, pristajati u putničkoj luci, u središtu grada. Kako doznajemo od Lučke uprave Rijeka, našeg partnera na EU MED projektu LOCATIONS, već je raspisan natječaj za postavljanje dvaju pontona na Molo longu, koji će omogućiti pristajanje brodova za kružna putovanja većeg gaza, što do sad nije bio slučaj.

Pontoni duljine devet i širine šest i pol metara, vrijedni više od milijun i pol kuna, bit će postavljeni na potezu između Putničkog terminala i dizalica na Riječkom lukobranu, a dubina mora uz pontone bit će devet metara, čime će biti omogućeno pristajanje velike većine kruzera koji dolaze u Rijeku. Potreba za postavljanjem pontona opisana je i u riječkom Planu za nisko-ugljični transport i mobilnost (Low Carbon Transport and Mobility Plan – LCTP) koji smo u okviru europskog projekta LOCATIONS izradili s Lučkom upravom Rijeka.

Nadamo se da će, u okviru dostupnih financijskih mogućnosti, i druge mjere predstavljene LCTP planom naći svoj put prema realizaciji, i radujemo se daljnjem razvoju zelene mobilnosti u Rijeci kao kruzerskoj destinaciji.