05.02.2016

Obilazak sustava obnovljivih izvora energije na Dječjem vrtiću "Čavlić"Župan Primorsko-goranske županije, g. Zlatko Komadina, obišao je jučer sustave obnovljivih izvora energije na Dječjem vrtiću Čavlić u Čavlima, čija je ugradnja sufinancirana u okviru europskog IPA projekta Alterenergy – Energetska održivost za male jadranske zajednice.

Riječ je o instalaciji koja se sastoji od fotonaponskih sustava, solarnih kolektora i toplinske pumpe koja je u stanju proizvesti električnu i toplinsku energiju pomoću solarne energije i zraka. Instalacijom ovih triju tehnologija obnovljivih izvora energije procijenjene uštede plina i električne energije iznose 41.126,57 kuna, odnosno 13.413,93 tona CO2 godišnje.

„Ova je tehnologija najnovije dostignuće, potpuna energetski održiva priča, korištenje obnovljivih izvora energije u punom smislu. Sve javne zgrade, dječje vrtiće, osnovne škole, zdravstvene ustanove snimili smo i pokušavamo ih prevesti u ovaj oblike ekološke grupacije, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner i našim Upravnim odjelom za razvoj“, rekao je župan Komadina.

Direktor REA-e Kvarner Darko Jardas pohvalio je suradnju s Općinom Čavle koja je prepoznala vrijednost ovog projekta te prihvatila nastavak suradnje započete još prije nekoliko godina ugradnjom fotonaponskog sustava na zgradu Osnovne škole Čavle.


Fotografije © : Novi list, Primorsko-goranska županija