28.02.2013

Općine Matulji, Kostrena i Viškovo priključile se projektu Sustavnog gospodarenja energijom

Potpisom pisma namjere, općine Matulji, Kostrena i Viškovo priključile su se projektu Sustavnog gospodarenja energijom. Projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj (SGE projekt) uvodi sustavno gospodarenje energijom u gradove i županije, potičući primjenu načela energetske efikasnosti u zgradama koje su u vlasništvu grada ili županije, odnosno u onima za koje grad ili županija plaća račune za potrošnju energenata i vode. Projekt zajednički uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva (MINGO) te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF). 

Priključenjem SGE projektu, općine Matulji, Kostrena i Viškovo kontinuirano će pratiti potrošnju energenata u cilju utvrđivanja količine i strukture potrošnje po energentima, što će biti temelj planiranja i upravljanja potrošnjom energenata, te u konačnici ostvarivanja energetskih ušteda.

Općine Matulji, Kostrena i Viškovo već su iskazale svoje opredjeljenje za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije priključivši se projektu Primorsko-goranske županije "Zelena energija u mom domu", koji se već drugu godinu provodi u suradnji Primorsko-goranske županije, REA-e Kvarner i jedinica lokalne samouprave na području županije.