07.09.2010

Osniva se Central European Clean Energy Fund

Početkom iduće godine trebao bi biti formiran Central European Clean Energy Fund za obnovljive izvore energije, koji osnivaju Davor Štern, bivši ministar gospodarstva te mr. sc. Boris Petar Kaiser, dipl. ing. i Janko Gogolja.

Kaiser ima dugogodišnje iskustvo rada u energetskom sektoru, Štern je bivši predsjednik Uprave Ine i stručnjak za energetiku, a Gogolja je investicijski bankar.

Osnivači planiraju na međunarodnom tržištu prikupiti 50 do 100 milijuna eura kapitala, a na osnivanje takvog fonda odlučili su se jer u Hrvatskoj ima projekata s područja tzv. čiste energije, a nema kapitala.

Investitori ne vole male, rascjepkane projekte. Fond bi ih objedinio i lakše privukao investitore – rekao je Štern te dodao kako su upravo završili s izradom prospekta projekata.

Jedan od razloga osnivanja tog fonda jest i taj da se preduhitre strani investitori koji su potencijalno zainteresirani za financiranje projekata s obnovljivim izvorima energije. Osim u Hrvatsku fond bi ulagao i u Bosni i Hercegovini te u Albaniji.

Izvor: www.vecernji.hr