28.03.2024

Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada bit će objavljen do kraja ožujka 2024.

Dana 27. ožujka 2024. godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavilo je novi Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji će biti objavljen do kraja mjeseca. Prenosimo informaciju o Pozivu koja je objavljena na stranicama Ministarstva:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavilo je danas na konferenciji „7. Otvoreni dijalog partnera - Vrijeme je za zelenu obnovu“ novi Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji će biti objavljen do kraja ožujka 2024. godine. Poziv je vrijedan 94,2 milijuna eura, a sa dodatna 25,7 milijuna eura sufinancirat će se i projekti koji su se prijavili i zadovoljavaju uvjete javnoga poziva iz 2022. godine, a tada nisu dobili sufinanciranje. Riječ je o 91 projektu.

(...)

„Zelena tranzicija sve više zauzima prioritet u našim aktivnostima, a natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada upravo je na tragu dekarbonizacije i smanjenja emisije stakleničkih plinova, manje potrošnje energenata koji dolaze iz potrošnje ugljikovodika čime doprinosimo prije svega energetskoj neovisnosti Hrvatske, a što je još važnije osiguravamo bolji život i standard našim građanima. I u obnovi zgrada oštećenih potresom prepoznali smo priliku da takve zgrade osim konstrukcijski, odmah obnavljamo i energetski te smo za tu namjenu osigurali značajna europska i nacionalna sredstva“, istaknuo je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

(...)

Novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada sufinancirat će se u okviru Dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, a cilj mu je dostići europsku razinu kvalitete višestambenih zgrada te ostvariti značajne godišnje uštede toplinske energije i smanjiti emisije CO2, što će doprinijeti dekarbonizaciji zgrada.

Tri su kategorije obnove - integralna, dubinska i sveobuhvatna. Poziv će se provoditi kao otvoreni postupak dodjele po modalitetu privremenog poziva. Bit će otvoren najmanje 60 dana, a bit će dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Izvor: mpgi.gov.hr