16.02.2015

Predstavljen EMILIE pilot projekt solarnog hlađenja



U srijedu 11. veljače na Tehničkom fakultetu u Rijeci održano je svečano otvaranje i prezentacija projekta ugradnje sustava solarnog hlađenja laboratorija Zavoda za termodinamiku i energetiku, sufinanciranog sredstvima Europske komisije kroz Program transnacionalne suradnje Mediteran, a u okviru europskog projekta EMILIE Regionalne energetske agencije Kvarner, uz financijsko sudjelovanje Primorsko-goranske županije.

Prezentaciji projekta i obilasku sustava nazočili su župan Zlatko Komadina, direktor REA Kvarner Darko Jardas, dekan Tehničkog fakulteta Goran Turkalj i mnogi drugi suradnici koji su radili na projektu.

Instaliranjem tehnologije hlađenja pomoću sunca u zgradi Tehničkog fakulteta, SunCool ima za cilj poboljšati energetsku održivost, kao i promicati i podržati širenje solarnih i rashladnih tehnologija kao cjelovitih rashladnih sustava zgrada. Osim hlađenja laboratorija, grijanja vode za potrošnju i vode u krugovima unutar laboratorija, te mogućnosti hlađenja/grijanja ureda u razdobljima kada laboratorij ne radi, tehnologija hlađenja pomoću sunca će se također koristiti u velikoj mjeri za obrazovne i istraživačke svrhe.

"Ovo je dobar primjer na koji se studenti Tehničkog fakulteta mogu educirati u praksi i pratiti rad ovakvog sustava koji radi na principu amonijak/voda. Naša Županija zajedno sa Tehničkim fakultetom može biti promotor, da budemo u mnogim stvarima prvi u Hrvatskoj, kao što je i ovaj sustav koji je prikazan danas", rekao je župan Zlatko Komadina. 

Sljedećeg dana, u četvrtak 12. veljače održana je i prva Tehnička radionica projekta tijekom koje je SunCool sustav prezentiran predstavnicima poslovnog sektora.