21.09.2023

Projekt ISLANDER: treći sastanak projektnog konzorcijaDana 20. i 21. rujna 2023. godine održan je treći sastanak partnera koji sudjeluju u realizaciji projekta ISLANDER, čija je provedba financirana kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Sastanak je održan online i iskorišten je za pregled ostvarenih projektnih rezultata po radnim paketima te očekivanih izazova u vezi s realizacijom nadolazećih aktivnosti.

Projekt ISLANDER započeo je u listopadu 2020. godine, a provodi ga ukupno 11 organizacija iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Grčke. U ovoj inicijativi sudjeluje i Regionalna energetska agencija Kvarner, kao jedini partner iz Hrvatske. Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi fokus je na realizaciji pilot aktivnosti koje se odvijaju na njemačkom otoku Borkum s ciljem da se energetski sustav ovog otoka učini autonomnim te da ga se u potpunosti dekarbonizira. Druga faza projekta uključuje aktivnosti tzv. „otoka – sljedbenika“ u Škotskoj (Mainland, dio otočja Orkney), Grčkoj (Skopelos i Lefkada) i Hrvatskoj (Cres). Središnja uloga Regionalne energetske agencije Kvarner u okviru projekta vezana je upravo uz realizaciju njegove replikacijske faze. Agencija će tako kreirati dva plana koji će analizirati metodologiju i intervencije što se provode na Borkumu radi predlaganja mjera i aktivnosti koje se mogu provesti i u Primorsko-goranskoj županiji. Prvi replikacijski plan obuhvatit će otok Cres, a drugi će se odnositi na ostale otoke Kvarnerskog zaljeva.

Treći susret projektnog konzorcija iskorišten je i kako bi se održao niz sastanaka između partnera koji surađuju na provedbi istih aktivnosti. Tako je Regionalna energetska agencija Kvarner sudjelovala u diskusiji kroz koju je s predstavnicima vodećeg partnera i partnera iz Škotske i Grčke definiran željeni sadržaj replikacijskih planova te metodologija rada na njihovoj realizaciji.