17.05.2019

Projekt LOCATIONS: šesti sastanak partnera i međunarodna radionica zajedničkog učenjaDana 14. i 15. svibnja 2019. godine u prostorijama španjolskog tehnološkog centra CIRCE u Zaragozi  održan je šesti po redu sastanak partnera koji sudjeluju u implementaciji Interreg MED projekta LOCATIONS, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Prvi dan sastanka bio je posvećen analizi ostvarenih rezultata te planiranju aktivnosti u preostalih šest mjeseci provedbe projekta.


Drugi dan sastanka obuhvaćao je sudjelovanje na radionici uzajamnog učenja (engl. International Mutual Learning Workshop). Predstavnici projektnih partnera tom su se prilikom uključili u web konferenciju na kojoj su participirali i predstavnici tzv. replikacijskih organizacija. Riječ je o subjektima koji su se krajem 2018. godine pridružili međunarodnoj inicijativi LOCATIONS radi replikacije metodologije osmišljene u okviru projekta u državama koje inicijalno nisu bile zahvaćene projektnim aktivnostima. Podsjetimo, suština projekta LOCATIONS odnosi se na izradu Planova za nisko-ugljični transport i mobilnost (Low-Carbon Transport and Mobility Plan – LCTP). Radi se o planovima sa specifičnim mjerama za ublažavanje negativnih posljedica prometa povezanog s kruzing turizmom, prvenstveno imajući u vidu smanjenje prometnih gužvi te zagađenja okoliša.


Svi sudionici web radionice predstavili su svoja iskustva u procesu realizacije novih LCTP dokumenata na kojima se radi proteklih mjeseci, a koji moraju biti finalizirani do kraja provedbe projekta u listopadu 2019. godine. Regionalna energetska agencija Kvarner prezentirala je svoj angažman na realizaciji LCTP-a koji je fokusiran na Dubrovnik kao kruzersku destinaciju.