26.07.2022

REA Kvarner i projekt INSULAE na unijskom ljetnom festivalu!I ove se godine na otoku Unije kroz čitavo ljeto odvijaju različite aktivnosti koje su objedinjene u program unijskog festivala Sunset. Program uključuje kulturne, edukativne, umjetničke i sportske sadržaje, uz veliki naglasak na ekologiji.

Drugu godinu za redom, hrvatski partneri koji stoje iza međunarodnog projekta INSULAE dobili su priliku da se uključe u ovu manifestaciju. Poveznica je jasna: projekt INSULAE, čija je provedba financirana kroz program Europske Unije Obzor 2020, fokusiran je na inovativna rješenja za dekarbonizaciju europskih otoka, a upravo su Unije jedno od uključenih pilot područja na kojima se projekt provodi. U skladu s tim, hrvatski su partneri u dogovoru s organizatorima Festivala, udrugom Riba Ribi, osmislili program nazvan "Tjedan sunca i soli (i vode) projekt INSULAE". Ovaj dio Festivala trajat će od 26. do 28. srpnja, a u njemu sudjeluju predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericsson Nikola Tesla d.d., Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o., WWF Adria Udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti te Regionalna energetska agencija Kvarner.

Prvog dana manifestacije "Tjedan sunca i soli (i vode)", u jutarnjim je satima održan okrugli stol gdje se govorilo o različitim aspektima realizacije projekta INSULAE na otoku. Hrvatskim partnerima projekta ovdje su se pridružili predstavnici Hrvatske elektroprivrede koji na Unijama namjeravaju izgraditi solarnu elektranu s baterijskim postrojenjem. Bila je to prilika da se otočanima, okupljenim u velikom broju, pruži uvid u planove vezane uz realizaciju ove investicije. Naravno, govorilo se i o provedbi projekta INSULAE, a veći prostor dobili su partneri iz tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj jer je fokus bio na otočnom vodovodnom sustavu.

Istog dana, u popodnevnim satima, Regionalna energetska agencija Kvarner organizirala je i provela edukativnu radionicu za djecu koja se bavila klimatskim promjenama. Uz objašnjenje ključnih pojmova, okupljenim polaznicima predstavljena je i publikacija "Pčelica Nenica: zelena priča" koja je ranije ove godine objavljena u nakladi Agencije. Radionica je zaključena izradom likovnih radova na temu klimatskih promjena.

Program manifestacije "Tjedan sunca i soli (i vode)" nastavlja se idućih dana pa će u srijedu 27. srpnja djelatnici tvrtke Ericsson Nikola Tesla otočanima predstaviti koncept energetskih zajednica, dok će predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 28. srpnja govoriti o poznatim primjerima energetskih rješenja koja su bitno unaprijedila život na otocima diljem svijeta.

Program manifestacije "Tjedan sunca i soli (i vode)" preuzmite OVDJE.