21.05.2021

[H2020 REPLACE] Učinimo grijanje i hlađenje u europskim kućanstvima učinkovitijima, ekonomičnijima, čistijima i klimatski prihvatljivijimaPredstavnica Regionalne energetske agencije Kvarner sudjelovala je 20. svibnja 2021. godine na sastanku Lokalne radne skupine EU projekta REPLACE. Sastanak je održan na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je koordinator REPLACE projekta za Primorsko-goransku županiju.  Sastanku su nazočili predstavnici Primorsko-goranske županije, udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, tvrtke Energo d.o.o., udruge Potrošački centar Rijeka i Regionalne energetske agencije Kvarner.

Projekt REPLACE, koji se implementira u okviru EU projekta Horizon 2020, ima za cilj podržati europske energetske, klimatske, okolišne, gospodarske i socijalne ciljeve do 2030. i 2050. godine, poticanjem postupne zamjene neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenja. Projekt nastoji motivirati i podržati ljude u ciljanim regijama u devet različitih zemalja da svoje stare sustave grijanja zamijene ekološki prihvatljivijim alternativama ili provedu jednostavne mjere obnove koje smanjuju ukupnu potrošnju energije zgrada. U Hrvatskoj su kao ciljane regije odabrani Primorsko- goranska županija i Grad Zagreb (uključujući tri pogranične županije).

Ključni čimbenik za prilagodbu aktivnosti kampanje REPLACE različitim regionalnim potrebama su lokalne radne skupine koje okupljaju sve ključne sudionike u svakoj regiji - lokalne samouprave, udruge potrošača, instalatere, energetske tvrtke i profesionalna udruženja - kako bi pripremili teren za regionalnu kampanju i usmjerili širok spektar aktivnosti koje uključuje REPLACE.

U Europi sektor grijanja i hlađenja čini 50% ukupne krajnje potrošnje energije, sa preko 68% učešća uvezenog prirodnog plina. Stoga, smanjenje potrošnje energije i povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ovom sektoru predstavlja ključ uspješne Energetske Unije. Činjenica da od ukupno 120 milijuna instaliranih sustava grijanja prostora u Europi, 80 milijuna trenutno pripada energetskom razredu C ili D, poticaj je za potrošače da što prije zamijene uređaje učinkovitijim i zelenijim alternativama.

Projekt se provodi u razdoblju od 1. studenog 2019. do 31. listopada 2022. godine. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama projekta te u priloženom biltenu. 

Privici:
REPLACE Newsletter #1