18.09.2017

Trodnevnim programom zaključena edukacija "Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti"Od 13. do 15. rujna 2017. godine u Energetskom centru Bračak u Zaboku održan je niz edukativnih aktivnosti kojima je zaključen program osposobljavanja "Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti". Edukaciju je organizirala Regionalna energetska agencija Kvarner u okviru H2020 projekta "SIMPLA - Održivo i integrirano multisektorsko planiranje". Program je bio namijenjen djelatnicima jedinica lokalnih samouprava, a u njegovom izvođenju sudjelovali su predstavnici općina/gradova Rijeka, Pula, Poreč, Pazin, Varaždin, Čakovec, Ludbreg, Križevci, Osijek, Zadar, Split i Dubrovnik. Provedba programa organizirana je u dvije trodnevne cjeline od kojih je prva realizirana krajem lipnja 2017. godine.

Prvog dana drugog kruga edukacije sudionike su pozdravili Darko Jardas, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner (REAK) te Julije Domac, direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), kao predstavnik institucije koja je preuzela ulogu domaćina rujanskog programa osposobljavanja. Djelatnica REAK-a, Sanda Hunjak predstavila je plan rada te je nastavljeno s provedbom dnevnih aktivnosti u okviru čega su djelatnici REGEA-e proveli polaznike kroz Energetski centar Bračak, a održane su i prezentacije primjera konkretnih mjera i dobrih praksi relevantnih za planove SEAP i SUMP te je skrenuta pozornost na mogućnosti kombiniranja europskih strukturnih i investicijskih fondova i javno-privatnog partnerstva.

Drugi dan edukacije bio je posvećen prezentacijama koje je održao Željko Stepan, inženjer s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Posebna pažnja posvećena je praćenju relevantnih podataka, usklađivanju vizija planova SEAP i SUMP, praćenju njihove realizacije te usvajanju samih planova.

Posljednji dan edukacije bio je namijenjen grupnom radu. Sanda Hunjak i Duško Radulović iz poduzeća Sensum d.o.o. moderirali su različite vježbe kroz koje su polaznici stekli bolji uvid u procese usklađivanja i izrade planova, a bilo je riječi i o planiranju procesa individualnog mentorstva.

Program osposobljavanja "Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti" provođen je s ciljem jačanja kapaciteta jedinica lokalnih samouprava za pripremu integriranih planskih rješenja vezanih uz energetiku, prijevoz i mobilnost. Sudionici su pozvani da se odazovu aktivnostima koje će se idućih mjeseci provoditi u okviru projekta SIMPLA, a odnose se na mentorirano praćenje procesa usklađivanja planova SUMP i SEAP na razini jedinica lokalnih samouprava.