29.11.2021

U Rijeci održana PRISMI PLUS radionica za predstavnike javne uprave

Dana 26. studenog 2021. godine, u prostorijama Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održana je radionica korištenja softverskih alata koji djelatnicima jedinica lokalnih samouprava mogu biti od pomoći pri kreiranju planova energetske učinkovitosti i prilagođavanja klimatskim promjenama. Radionicu su organizirali Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Regionalna energetska agencija Kvarner, kao predstavnici hrvatskog dijela međunarodnog konzorcija koji provodi projekt PRISMI PLUS.

Edukacija je okupila djelatnike više lokalnih uprava, a Primorsko-goransku županiju predstavljali su općine Mrkopalj, Ravna Gora i Grad Cres. Radionica je kombiniranim pristupom prezentacija i samostalnog korištenja softvera demonstrirala učinkovitost projektnih alata za provedbu scenarijske analize energetskog sustava jedinica lokalnih samouprava.

Podsjetimo, projekt PRISMI PLUS provodi se od ožujka 2021. godine, a fokusiran je na općine i gradove locirane na otocima te na energetski izolirane ruralne sredine. Radi se o međunarodnom projektu financiranom u okviru programa Interreg MED kojeg provode partneri iz Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Glavna uloga Regionalne energetske agencije Kvarner u konzorciju odnosi se na pružanje tehničke potpore involviranim domaćim jedinicama lokalne samouprave (Mrkopalj, Ravna Gora i Grad Cres) koji kroz edukacije ove vrste jačaju kapacitete relevantne za samostalnu provedbu energetske analize i planiranja.