20.11.2019

Započeo Otočni forum za čistu energiju EU otokaU organizaciji Tajništva za otoke, od 20. do 22. studenog u Splitu i Hvaru održava se Otočni forum za čistu energiju EU otoka tijekom kojega će biti prikazan niz dobrih primjera i praksi te potaknut dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije europskih otoka. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije – Grčkoj, Španjolskoj, Švedskoj, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar.

Programi otočnih foruma fokusiraju se na razmjenu iskustava i konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, predstavljaju različita tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. Rasprave uključuju sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske.

Sudjelovanje na forumu u Hrvatskoj potvrdile su sve razine institucija, jedinice lokalne i regionalne samouprave, predstavnici ministarstva, članovi Europske komisije, predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju te razni drugi dionici iz cijele Europe. Regionalnu energetsku agenciju Kvarner na forumu predstavlja ravnatelj Darko Jardas. 

U sklopu foruma bit će predstavljene strategije energetske tranzicije otoka koje je Tajništvo početkom godine odabralo kao pilot projekte. Naime, šest europskih otočnih zajednica posljednjih je 9 mjeseci aktivno razvijalo Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije.

Otoci koji će svoje Strategije predstaviti u sklopu programa na Hvaru su: Svi zainteresirani koji nisu u mogućnosti sudjelovati na samom forumu, program mogu pratiti putem online prijenosa kojemu se pristupa registracijom na sljedećem linku.