28.03.2019

Završetak EU projekta SIMPLA (ili tek početak?)S posljednjim danom mjeseca siječnja završili smo provedbu trogodišnjeg europskog projekta SIMPLA, financiranog u okviru programa Horizon 2020. U nastavku prenosimo dio nedavno održanog intervjua s vodećim partnerom projekta, g. Fabijem Tomasijem iz tršćanskog znanstveno-tehnološkog parka AREA.

„SIMPLA će nastaviti generirati veliki utjecaj. Pogledajte samo geografski opseg projektnih aktivnosti. Projektni partneri iz šest europskih zemalja i sve jedinice lokalne samouprave uključene u provedbu svojevoljno nastavljaju koristiti SIMPLA metodologiju usklađivanja energetike i mobilnosti u izradi novih ili reviziji postojećih planova energetski i klimatski održivog razvitka te urbane mobilnosti.
Uz njih, tu je i 12 odabranih organizacija iz različitih europskih zemalja koje su se obvezale replicirati cijeli proces usklađivanja SEAP-ova i SUMP-ova. Usto, i mi nastavljamo promovirati SIMPLA metodologiju na različitim događanjima diljem Europe (….)
Nova verzija EU smjernica za izradu SUMP-ova, koja se očekuje na jesen 2019., imat će za referencu SIMPLA vodič (SIMPLA Smjernice za usklađivanje planiranja energetike i mobilnosti) te naglasiti važnost harmonizacije SUMP-ova s postojećim planskim dokumentima, uz prikaz SIMPLA metodologije. Nakon tri godine intenzivnog, ali i uzbudljivog rada na SIMPLA projektu, ovaj nas uspjeh iznimno raduje.“


Regionalna energetska agencija Kvarner bila je zadužena za implementaciju projektnih aktivnosti na području Hrvatske. Kada je riječ o rezultatima provedbe ovog projekta na nacionalnoj razini, fokus treba staviti na realizaciju dva edukacijska programa koja su doprinijela jačanju kapaciteta djelatnika jedinica lokalnih samouprava.

U prvoj fazi implementacije organiziran je program osposobljavanja „Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti“. U njegovom izvođenju sudjelovali su predstavnici općina/gradova Rijeka, Pula, Poreč, Pazin, Varaždin, Čakovec, Ludbreg, Križevci, Osijek, Zadar, Split i Dubrovnik. Provedba programa organizirana je u dvije trodnevne cjeline od kojih je prva realizirana krajem lipnja 2017. godine, a druga u rujnu iste godine. Edukacija je provođena kako bi se predstavnike jedinica lokalnih samouprava upoznalo s metodologijom pripreme integriranih planskih rješenja vezanih uz energetiku, prijevoz i mobilnost.

U drugoj fazi provedbe projekta odabrano je pet najmotiviranijih gradova koji su participirali u prvom edukacijskom programu: Čakovec, Varaždin, Pula, Rijeka i Poreč. Ovi gradovi započeli su proces usklađivanja relevantnih energetskih planova s planovima koji reguliraju mobilnost na lokalnoj razini. Istovremeno, u okviru projekta SIMPLA bili su uključeni u individualni program mentoriranja koji je provođen kako bi im se pružila podrška u spomenutom procesu. Do završetka projekta Čakovec i Varaždin u cijelosti su uskladili svoje planove, a u nadolazećem razdoblju proces će finalizirati i ostali uključeni gradovi.

Konačno, kao važan rezultat provedbe projekta SIMPLA vrijedi istaknuti objavljivanje Smjernica za usklađivanje planiranja energetike i mobilnosti čija je posljednja inačica prevedena je na hrvatski jezik početkom 2019. godine, a koje jedinicama lokalne samouprave nude inovativan, sveobuhvatan pristup i metodologiju za usklađeno planiranje energetike, prometa i mobilnosti u okviru šireg urbanističkog razvoja i prostornog planiranja.