OTOK UNIJE – SAMOODRŽIVI OTOK

Projekt pod nazivom „Unije – samoodrživi otok“, županijski je pilot projekt  kojim će se predstaviti model održivog i samodostatnog života na otoku i koji će se potom moći implementirati i u ostale slične otočne zajednice. Takav kompleksni projekt zahtijeva kvalitetnu suradnju na svim razinama upravljanja slijedom čega je još 2015. godine zaključen Sporazum o provedbi između Primorsko-goranske županije, Biskupije Krk i Grada Malog Lošinja kojim je utvrđen zajednički interes u revitalizacijii otoka Unije i postizanju njegove dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske samoodrživosti.

U suradnji s Fakultetom za strojarstvo i brodogradnju u Zagrebu razmatrani su razni scenariji do 2020./2030. g. prema kojima korištenjem sustava obnovljivih izvora energije i mjerama energetske učinkovitosti otok Unije može postati energetski potpuno neovisan odnosno otok s „0“ emisijom CO2.

Projekt “Unije-samoodrživi otok” je uzeo u obzir različite osobitosti malog otoka te su aktivnosti podijeljene na projekte u segmentu poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, energetike te pomorstva, prometa i infrastrukture. Za operativnu provedbu projekta zadužena je Regionalna energetska agencija Kvarner.

Između ostalog, na otoku je 2015. godine klasična rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom, 2017. godine započela je gradnja desalinizatora bočate vode iz polja za snabdijevanje pitkom vodom, a u 2019. godini na njegov krov postavljena je fotonaponska elektrana u funkciji vlastite potrošnje elektromotornih pogona za rad desalinizatora. Kao značajna investicija, od strane HEP-a pokrenut je projekt izgradnje zemljane fotonaponske elektrane na otoku snage do 1 MW čija se realizacija očekuje 2021.

Kroz H2020 projekt INSULAE kojim se promiču inovativna rješenja za dekarbonizaciju europskih otoka, na HEP-ovu elektranu kao pilot aktivnost nadovezat će se projektom predviđena instalacija baterijskog postrojenja za pohranu proizvedene energije, a zahvaljujući preko 2 milijuna EUR bespovratnih europskih sredstava, članovi hrvatskog INSULAE konzorcija u naredne će 4 godine na Unijama provesti niz inicijativa u području pametnog upravljanja energijom i pametne vodoopskrbe kojima će se uz sudjelovanje mještana značajno doprinijeti energetskoj tranziciji otoka Unije.